دانشکده مهندسی نفت- پژوهشی
پدیده های بین سطحی

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1398/11/30 | 

آزمایشگاه پدیده های بین سطحی

 
مسئول آزمایشگاه: دکتر محمد شریفی

کارشناس آزمایشگاه: 

 معرفی آزمایشگاه

 آزمایشگاه آنالیز مغزه به منظور بررسی و اندازه گیری خواص سنگ مخزن و مطالعه فرایندهای سیلابزنی و بررسی انواع پدیده های موثر بر روی حرکت سیالات در محیط متخلخل و اثر آنها روی بازده نفت تاسیس شده است.

زمینه های تحقیقاتی

 بررسی روشهای ازدیاد برداشت با استفاده از نانو ذرات

بررسی روشهای ازدیاد برداشت با استفاده از سورفکتانت ها

بررسی فرایند تشکیل رسوب اسفالتین و از روش های از بین بردن آن

بررسی مکانیزمهای تولیدی در مخازن شکافدار

بررسی تزریق آب هوشمند

 تجهیزات آزمایشگاه

دستگاه اصلی ساخت شرکت VINCI در این آزمایشگاه موجود است

-1 دستگاه سیلابزنی- CFS 700

 {#myemotions_dlg.cool}

این دستگاه از قسمت­های زیادی تشکیل یافته است و تجهیزات گوناگونی جهت اندازه­گیری­های دقیق در آن به کار گرفته شده است. فشار کاری این دستگاه بالاست (10000 Psi) و همچنین می­توان از دماهای بالا (175°C) در این دستگاه استفاده کرد. با توجه به این موضوعات اپراتور می­بایست قبل از شروع تست­ها کاملاً این قابلیت­ها، محدودیت­ها و ویژگی­های دستگاه را بشناسد.

قابلیت­های دستگاه CFS 700

این دستگاه می تواند موارد زیر را اندازه گیری کند:

  • اندازه گیری نفوذپذیری سنگ نسبت به مایعات
  • اندازه گیری نفوذپذیری نسبی در Unsteady State 2-phase
  • تست های تحریک چاه برای یک نمونه در شرایط دما و فشار سازند

            ماکزیمم Confining Pressure برابر 10000 psi یا 690 bar است. ماکزیمم Pore Pressure برابر9500 psi یا 655 bar است. ماکزیمم دمای کار دستگاه 175 °C و یا 350 °F است. همواره می­بایست Confining Pressure به میزان500 psi یا 35 bar از Pore Pressure بیشتر باشد.

 

سیستم محصورکننده

Confining System

            پمپ دستی ENERPAC که با روغن سیلیکون کار می­کند وظیفه اعمال فشار محصورکننده را برعهده دارد. ماکزیمم فشار کاری این پمپ 10000 psi یا 690 bar می­باشد.

            {#myemotions_dlg.cool}

Hydrostatic Core Holder

             plug تهیه شده از سنگ مخزن، درون یک rubber sleeve قرار می­گیرد و پس از تنظیم محل قرارگیری آن، از طریق پمپ دستی حاوی روغن هیدرولیک، فشار محصورکننده به صورت تنش شعاعی به نمونه منتقل می­شود. فشار محصورکننده، نماینده فشار overburden روی مخزن است. سیال منفذی (مایع یا گاز) این امکان را دارد که از یک سمت Plug وارد نمونه شود، درون نمونه حرکت کند و از سوی دیگر از آن خارج شود.

  {#myemotions_dlg.cool}

 

اندازه های نمونه های قابل استفاده در Core Holder شامل دو گروه زیر می تواند باشد:

  • نمونه­های با قطر 1.5 اینچ و طول­های بین یک تا 6 اینچ
  • نمونه­های با قطر 4 اینچ و طول­های بین یک تا 12 اینچ

 Gas Injection Panel

            از طریق این پنل،می­توان به درون Plug گاز تزریق کرد. از طریق شیرها و Smart Mass Flow Meter ها و با استفاده از نرم افزار موجود بر روی رایانه دستگاه می­توان دبی گاز نیتروژن تزریقی به درون Plug را کنترل کرد. سه عدد Smart Mass Flow Meter وظیفه تنظیم دبی گاز تزریقی (از 0 cc تا 5000 cc در هر دقیقه با فشار بالای 2000 psi)را به عهده دارند.

            با توجه به تنظیمات انجام شده دبی سنج نخست می­تواند دبی گاز را از 0 الی 50 سی­سی در دقیقه را تا 2 رقم اعشار (دقت دهم) تنظیم کند. دبی سنج دوم دبی گاز تزریقی را از 50 تا 500 سی­سی در دقیقه را تا یک رقم اعشار (دقت یکان) کنترل می­کند. دبی سنج سوم دبی گاز را از 500 تا 5000 سی­سی در دقیقه را بدون اعشار و به صورت عدد صحیح (دقت دهگان) تنظیم می­کند.

 {#myemotions_dlg.cool}

Level Tracker

      {#myemotions_dlg.cool} 

       از این وسیله جهت اندازه گیری دقیق میزان مایع خروجی از Plugاستفاده می­شود.اساس کار این ابزار تفاوت سرعت نور در مایعات و هواست. این ابزار با استفاده از سنسور تضعیف سرعت نور، ­اپراتور را قادر می­سازد حجم مایع خروجی از plug را در فشار اتمسفر، محاسبه ­کند. سنسور در مرز تماس مایع/گاز قرار می­گیرد و سرعت حرکت آن (بالا و پایین رفتن) قابل تنظیم است. ظرفیت لوله شیشه­ای این ابزار برابر 350cc است.

            جهت تغییر جهت حرکت سنسور نور و همچنین انتخاب ایندکس آستانه (Threshold) اپراتور باید از طریق کنسول آبی رنگ متصل به ابزار، مقادیر مناسب را تنظیم کند.

 Control Box

        {#myemotions_dlg.cool}

  جهت اندازه­گیری مقدار مایع وارد شده به درون لوله شیشه­ای از جعبه کنترل Level Tracker استفاده می­شود. بر روی این جعبه می­توان نمایشگر­های سرعت و حجم را مشاهده کرد. سرعت حرکت سنسور در حین تست به علت پایین بودن دبی مایع خروجی حدود 1 تا 2 تعیین شود. اپراتور باید قبل از شروع تزریق به درون Plug، با فشردن دکمه C، مقدار حجم را Reset نماید.

 Fraction Collector

            این ابزار می­تواند به همراه کروماتوگرافی مایع با قابلیت پایین یا بالا LPLC) یا HPLC)، RBLC و یا روش­های دیگر که جهت جمع آوری مقادیر مختلف سیالات گوناگون استفاده می­شوند همراه باشد. مقادیر مایع می­تواند بر اساس زمان (یک­ثانیه تا صد ساعت)، قطره (یک تا یک میلیون)، حجم (یک تا یک میلیون) جمع آوری شوند. لوله­های 12/13 میلیمتری به همراه دستگاه موجود است.

تصویر زیر یک Fraction Collector را نشان می­دهد.

 {#myemotions_dlg.cool} 

             کار با این دستگاه بسیار راحت است. لازم است برنامه مورد نظر به دستگاه داده شود تا دستگاه طبق دستور، مایعات خروجی را درون لوله­ها جمع آوری کند.

 پمپ تزریق (Injection Pump)

 {#myemotions_dlg.cool}

            یک Syringe Pump دو پیستونه وظیفه تزریق سیالات را بر عهده دارد و سیال را بی وقفه و با نرخ ثابت پمپ می­کند. پمپ آب یا روغن هیدرولیک را به درون accumulator هایی پمپ می­کند که از طریق یک پیستون از سیال اصلی تزریقی به درون نمونه جدا می­شوند. Flow Rate پمپ می­تواند از 0.01 تا 25 سی­سی در دقیقه متغیر باشد. گام Flow Rate برابر 0.01 سی­سی در دقیقه می­باشد. پمپ از طریق پنل مخصوص خود و یا از طریق سیستم دریافت و کنترل داده، نصب شده بر روی رایانه دستگاه کنترل می­شود. ماکزیمم Pump Pressure برابر 10000 psi یا 690 bar است.

تمامی شیرهای این پمپ تزریق، توسط گاز با فشار حدود 7 کیلوپاسکال باز و بسته می­شوند. هدایت این گاز پر فشار به مسیر صحیح در شیر، توسط نرم­افزار دستگاه صورت می­گیرد.

 -2 دستگاه اندازه گیری تخلخل و تراوایی مطلق Keyphi

{#myemotions_dlg.cool} 

این دستگاه تراوایی و تخلخل 13 مغزه را بطو همزمان اندازه میگیرد.

3- دستگاه اندازه گیری زاویه تماس

 4- دستگاه اندازه گیری چگالی سیالات

دستگاهی ساده که میتواند چگالی سیال را بدست آورد

5- دستگاه سیلابزنی (در حال ساخت و راه اندازی)

لیست خدمات

  • شستشوی مغزه
  • اندازه گیری تخلخل
  • اندازه گیری تراوایی مطلق
  • اندازه گیری تراوایی نسبی
  • انجام انواع تستهای تزریق سیالات در دما و فشار بالا
  • اندازه گیری چگالی سیالات
  • اندازه گیری زاویه تماس

 

نشانی مطلب در وبگاه دانشکده مهندسی نفت:
http://aut.ac.ir/find-16.2490.3238.fa.html
برگشت به اصل مطلب